Notitieboek Het eerste blauwe notitieboek waarin ik vanaf 1979 inzichten over communicatie en vormgeving noteer. Nu voor iedereen in te zien via dit blog. Reacties welkom!
Categorie

Recente berichten

Archief

Random selectie werk...
Memory kits Theatervrouwen CD covers PA verhuurder Tennisles Meer...

Links

Disciplines
Crossmedia actiecommunicatie
Corporate identity design
Interne communicatie
Personal branding

21-07-2015 // gepost door Ben
11 tips voor positionering uit de seventies
Categorie: | 0 comments
Straatbeeld reclamehoofdstad Amsterdam in jaren zeventig

Straatbeeld van reclamehoofdstad Amsterdam in de jaren zeventig

Hoe zetten marketeers en reclamemakers in de vorige eeuw een product zodanig in de markt dat het een eigen positie kon veroveren ten opzichte van de concurrentie? Uit dit circa veertig jaar oude cheat sheet blijkt dat doelgroepgericht denken ook toen al een essentieel bestanddeel van positionering was.

 1. Begrijp de kracht van woorden; de naam moet de lading dekken, waterdicht zijn en niet ontkracht worden (VW wordt Audi in een duurdere klasse).
 2. Begrijp mensen; componeer de informatie over uw product of dienst zodanig dat ze bij de mening van de doelgroep past – dat is eenvoudiger dan het omgekeerde!
 3. Wees voorzichtig met verandering; stort u niet te snel in iets, uitsluitend om maar bij te blijven.
 4. U heeft een vooruitziende blik nodig; kijk om u heen en signaleer het verschil tussen dat wat succesvol is en wat niet.
 5. Moed; wie het eerst is moet het (marketing) initiatief nemen voordat de concurrent dat doet – dus geld durven spenderen aan marketing & communicatie.
 6. Objectiviteit; kijk hoe uw klanten – bestaande en potentiële – het product of de dienst bekijken.
 7. Eenvoud; een voor de hand liggend idee voor positionering kan veel succes hebben (‘Krenten uit Californië, het snoepgoed van de natuur’).
 8. Subtiliteit; een succesvolle positionering door een unieke positie te combineren met grote aantrekkingskracht in ruime kring (Cadillac verkoopt meer auto’s dan Rolls-Royce).
 9. Geduld; bouw het merk op bij demografische, regionale of beperkte distributiegroepen.
 10. Wees ‘zij’-georiënteerd; positioneer het product niet in het kantoor van de product manager maar in het brein van de potentiële klant.
 11. Wereldomvattende blik; let op wat de naam van uw merk betekent in andere landen! Zoals de Fiat Croma (bakt ze bruin in Nederland…), Ford Pinto (‘klein geschapen’ in het Spaans), Fiat Uno (‘sukkel’ in Finland) en Ikea Fartfull (onfrisse associaties in het Engels).

 

Reageren op dit artikel:

* Verplicht     


Over deze weblog
Ik ben Ben Drost. Na jarenlang creatief directeurschap bij een reclamebureau, ben ik tegenwoordig onafhankelijk communicatieadviseur / grafisch vormgever. Wellicht een opmerkelijke twee-eenheid, voor mij zo natuurlijk als het maar kan. Het biedt opdrachtgevers de kortste lijn in strategie, concept, design & realisatie; ik kan zelf vormgeven wat ik adviseer en realiseer het vervolgens samen met mijn netwerk.


Ben @ social media
LinkedInTwitterFlickrYoutubeXing
Ben @ social spots
IgluuSeats2Meet
Recente reacties

Tag cloud
Abonneer
RSSRSS | Twitter | 
Meta
Login
Wordpress.org

Cookie instellingen